Verkiezingsdebatten

Debatten vormen vaak het hoogtepunt van de campagne. Live op radio of televisie moeten lijsttrekkers met stellingen of vragen hun partijprogramma zo duidelijk mogelijk maken voor de mensen thuis; en dan het liefst ook nog met humor en een goede oneliner. Om ervoor te zorgen dat jij geen enkel debat hoeft te missen, zetten wij de debatten voor je op een rij.

Niet alle debatten die er normaal gesproken zijn zullen dit jaar plaatsvinden. Het Carré-debat, dat traditioneel voor het nodige spektakel zorgt, gaat dit jaar bijvoorbeeld niet door. Verder valt op dat er vooral veel themadebatten zijn, waarvan hieronder een overzicht te vinden is.

EenVandaag één-op-één-debatten
Dit debat is op 15 maart. De zes grootste partijen in de peilingen van afgelopen jaar doen mee aan het debat, wat neerkomt op VVD, CDA, PVV, D66, GroenLinks en PvdA. Er zal telkens één-op-één worden gedebatteerd, met GroenLinks tegenover D66, CDA tegenover PvdA en de VVD tegenover de PVV.

NOS Slotdebat
Dit debat vindt plaats op de avond voor de verkiezingen en is daarmee dus de laatste kans voor partijen om kiezers te overtuigen. In het debat gaan telkens twee lijsttrekkers tegen elkaar in debat. De duo’s zijn:

  1. Wilders (PVV) en Kaag (D66)
  2. Marijnissen (SP) en Ploumen (PvdA)
  3. Klaver (GroenLinks) en Hoekstra (CDA)
  4. Rutte (VVD) en Wilders
  5. Segers (ChristenUnie) en Klaver
  6. Kaag en Marijnissen
  7. Ploumen en Segers
  8. Hoekstra en Rutte

Je kan het debat op verkiezingsavond volgen via NPO1 of de site van de NOS.

Eerder op de avond is ook het programma NOS Nederland Kiest: De Stemming. Daaraan doen de partijen mee van Kamerleden die nu al zijn vertegenwoordigd in de Kamer, maar niet bij de grootste acht horen.

Themadebatten
Naast debatten tussen de hoogste personen op de lijst zijn er dit jaar ook veel themadebatten geweest, waaraan vaak de verantwoordelijke Kamerleden meededen. Hieronder vind je een overzicht van alle themadebatten tot aan de verkiezingen. (Voor mobiele gebruikers: je kan een pdf-overzicht downloaden met de ‘print’-functie)